Om mig

Mitt foto
Jävrebyn, Norrbotten, Sweden

fredag 30 januari 2009

Jesu sista måltid.









Jesu sista måltid.

På stranden i Fuengirola växte i dag fram under varliga konstnärliga fingrar. Inte under så lång tid som det tog Leonardi da Vinci. Men ändå. (Klicka på bilderna framträder skärpan) Det är otroligt att det går att skulptera så fint i sand. Sand rinner ju mellan fingrarna. Å jag försäkrar Er att när Ni tar i den sand som dessa konstnärer använder, så kan Ni knappast heller förstå det.
Ni kan se att Judas sitter närmast Jesus. Är det ren riktig bild. Tyder det på att våra allra närmaste vänner skulle kunna vara Judas Iskariot människor? En av tolv?
Vad bestod måltiden av? Mera nutida forskare kan ha kommit till följande.
Jesus åt ål och apelsiner.
Nu har äntligen rätterna under den sista måltiden avslöjats. Jesus och lärjungarna åt ål och apelsiner.
Sista måltiden
Gott med apelsiner:
Äntligen har menyn på Leonardo da Vincis Den sista måltiden avslöjats. Det är historikerna John Varriano som avslöjar att Jesus och lärjungarna äter ål och apelsiner på mästarens verk. Tidigare har det hävdats att måltiden skulle ha bestått av lamm och bröd.
Forskat sedan 1997
Enligt historikern så avslöjades ålen redan 1997 under en restaurering av konstverket, och Varriano har sedan dess forskat i ämnet. För tidningen Gastronomica Magazine berättar Varriano att han bygger sina teorier på att Leonardo da Vinci själv var mycket förtjust i ål, och att bruket att varva ål med apelsiner var mycket vanligt under 1400-talet.Verket Den sista måltiden var färdigt 1498, och beställdes av hhertigen Ludovico.
Vad tror Ni?
Vad åt de?
Ett är säkert att de som skulpterar på stranden i sand gör ett fantastiskt arbete. De är nog mera intresserade av att deras sandkonstverk blir en källa till inkomst i form av någon liten slant av dem som tittar och går förbi.
Det är synd att det kommer maskiner en gång i veckan och jämnar konstverken med marken.
Man försöker utrota dessa konsnärer och deras verk. Man skulle ju kunna dra liknelser av detta med kristendommen i dag. Om man ville.
Nästa vecka bygger konstnärerna upp sina konstverk igen. Dock ej alldeles lika. Man förbättrar en del. Kan man kanske dra liknelser av det också tro?
Bilderna borde passa på pastorsbloggen. Förmodligen är de de första sandskulpturerna som speglar denna händelse.
Tage/S


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar