Om mig

Mitt foto
Jävrebyn, Norrbotten, Sweden

lördag 29 november 2008

Apelsiner.

Apelsiner en Gudagåva!







I går tog jag MC och åkte ut för att titta på en annan frukt som just nu står i sin bästa fägring. Apelsinerna. De spanska Apelsinerna. Väldens godaste.
Just nu dignar trädgårdar, odlingar av träd fulla av apelsiner.
Det finns flera olika sorter av dessa frukter. Kanske lika många eller fler än äpplen, som vi i Sverige bättre känner till. Här kan man gå på marknader och torg å handla apelsiner, eller när man är ute och kör bil eller annat , så står man vid vägen och säljer säckar med apelsiner till bra priser.
De sorter som man nu ska äta är i första hand de sorter som man också kan pressa. De är oftast inte lika stora som de något dyrare navlade apelsinerna. De navlade, är kärnfria vilket oftast inte de man pressar är. Dock är det, de som man pressar, som oftast är saftigast och sötast i smaken. De är dock svårare att skala än de navlade och man blir oftast lite kladdig på händerna om man försöker. Men goda är de.
När de blommar på våren, så luktar det över stora landområden som om det vore jasmin. Även inne i städerna luktar det så. I städerna är Apelsinträd mycket använd i planteringar och på torg. Långa alléer med träd kantar ibland vägarna. Bland annat här i Fuengirola.
Vi har en innergård i huset där vi bor. Där är fullt av apelsiner.
Äter ofta till frukost färsk-pressade apelsiner. Men det slinker ner ett och annat också över dagen.
Det som kan kännas en aning konstigt är att det är svårt för att inte säga nästan omöjligt att på hotell och serveringar få apelsinmarmelad till det rostade brödet. Trots att det finns gott om marmelad på affärshyllorna. Här ska det vara jordgubbs marmelad och allehanda andra frukter. Kanske är det mera spännande än Apelsin. Apelsiner finns det ju ett övermått av.
Ja nu blir det frukost. Gissa med vad?
Tage.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar