Om mig

Mitt foto
Jävrebyn, Norrbotten, Sweden

tisdag 25 november 2008

Oliv-Olja är fint för en gammal oljehandlare!

Oliver.
Just nu så skördar man i Andalusien sina oliver. Var ute och åkte med motorcykeln och kunde stanna av och titta på hur man skördade. Man breder ut en stor plastpresenning under trädet och slår med störar på kvistarna så att frukterna ramlar ner på marken.
Störarna ser ut som en Biskopskräkla och kan genom sin krökta form liksom ta fast i grenarna och därmed kan den som håller i skaftet ruska grenarna. Oliverna mognar lite olika. Dessutom så skördar man såväl inte helt mogna oliver de gröna, som de svarta mogna skördas oftast i dec – Januari. Kommer från samma träd.
Dessa stolta vackra träd kan man se i fantastiska formationer. Ofta krokiga vridna av toka, vind och år.
Stolta står de där farfar eller farfars far en gång planterade dem. Som ett arv till de nya generationerna. Att smaka på de färska gröna Oliverna är som att bita i en lingonkart. Strävt med lång eftersmak. De svarta färska något mindre strävt men saftiga och böjar allt eftersom att skrumpna.
Bägge sorterna växer och tynger allt eftersom frukterna blir mer och mer mogna, böjs kvistarna mot marken. Den första skörden av de gröna används uteslutande för att ätas inlagda i någon typ av lag. Fyllda med olika saker. Kärnade eller med urtagen kärna. Från såväl gröna som mest från svarta gör man olivolja.
Olivolja - flytande guld
En symbol för styrka och välstånd
Olivoljans historia börjar troligtvis någonstans i Mellanöstern. Där stod olivträdet som en symbol för styrka och välstånd och att skända ett träd belades med svåra straff. Av frukterna framställdes olja som hade näst intill magiska egenskaper.
Feniciska köpmän spred trädet till länderna kring Medelhavet, och i synnerhet till Minoerna på Kreta – Europas första högkultur. De grekiska sagorna, många så gamla som 5500 år, vittnar om olivoljans betydelse för denna region.
En framgångssaga
Med grekernas kolonisering av områdena kring Medelhavet spreds både trädet och oljan vidare i Europa. Senare, i takt med romarnas utbredning över det europeiska fastlandet, blev olivolja en av de viktigaste exportprodukterna som mänskligheten skådat. Framställningen av olivoljan gav arbete åt miljontals individer i det som idag är Italien, Grekland, Syrien, Nordafrika, Spanien, Syrien och Turkiet, och dess användningsområden var allt från mat, tvättmedel och medicin till parfym, örtolja och bränsle.
När riket föll blev den katolska kyrkan näst på tur att sprida den över världen. Oljan symboliserade Den Helige Ande och styrkte därmed sin roll som helbrägdagörare. Basen för olivoljan låg i Venedig, som trots avsaknaden av både olivlundar och egen produktion, bestämde priser, mått och handelsvägar.
Idag har experter och kunniga på området fastställt att olivolja har många hälsogivande egenskaper, och även i Sverige ökar användningen.
Att framställa olivolja är en uråldrig kunskap. Trots att vi lever på 2000-talet använder vi idag samma tillvägagångssätt som grekerna gjorde redan för flera tusen år sedan.
Extra virgin Extra jungfru olivolja är de första dropparna olja som framställts genom kallpressning. Senast 48 timmar från skördetillfället pressas oliverna mycket försiktigt i skruvpressar i maximalt 30 C. De första 10-20 % kräver ingen annan behandling än dekantering, då större partiklar och smuts får sjunka till botten i någon månad, medan de följande 20-30 % av oljan kan kräva centrifugering och rening genom filtrering. De sista 60 % urpressad olja används inte i Extra jungfru olivolja utan blir restprodukter som t ex tvål och krämer.
Det som bland annat kännetecknar en extra jungfru olivolja är att de fria fettsyrorna inte överskrider 0,8 %. Generellt kan man säga att ju lägre syrahalt desto bättre olivolja, men då gäller det såklart att resten av produktionen görs på rätt sätt.
Olivolja är en färskvara med begränsad hållbarhet. För att din olja ska smaka bra bör den konsumeras inom femton månader från förpackningsdatum. Förvara olivolja mörkt och svalt för bästa hållbarhet. Förvarar du den i kylskåp stelnar oljan och blir grumlig. Ställ den då i rumstemperatur så klarnar den.
Vi äter ofta oliver. I stället för annat snacks är det gott när man sitter framför TVn. Eller till någon god dryck som tilltugg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar