Om mig

Mitt foto
Jävrebyn, Norrbotten, Sweden

lördag 20 september 2008

Lik-kistor tillverkades i Jävre.



Fyrvaktare och Likkistor.


När jag hållit på och jobbat med Fyrvaktar stugan så smyger sig frågor upp i tankebanorna.
Vad har förekommit i detta hus?
De gissningar som funnits är att det varit bagarstuga, hus för drängar eller pigor och så vidare.
I dag hade jag nöjet att se folk som bott i stugan John Anderssons fru Onny med barn gästade mig. Hon berättade på min förfrågan vad som förekommit i huset. dels hade de själva bott i huset när de byggde sitt eget hus på andra sidan e4an. Dels visste hon berätta, att medan Viktor Andersson hade huset så var det mera som bagarstuga det användes. Före det kommer det spännande med i bilden. Här bodde en familj eller i vart fall en man som hette Sandström. Alla de stänger som hänger i taket har vi trott att det berott på att man på något sätt hängde upp bröd i detta. Alternativt hängde kläder för att de skulle torka.
Inte det.
Om man tittar på stängerna i taket riktigt noga, kan man se att hela taket andas stabilitet och styrka. Grova järnugglor håller fast stängerna under taket. Taket bastant.
Här var virkestorken för herr Sandström som tillverkade Likkistor.
På utsidan av huset kan man se att någon sorts snedtak suttit. Det var för att virket skulle kunna ligga under tak. Virket togs sedan in i lagom stora dosor för att torka under taket inne i stugan.
I hörnan där vi funderat över varför det var boaserat med entumsbräder, stod hyvelbänken och verktygen fanns här uppsatta på väggen. Här kunde då Sandström dels bo, och samtidigt torka bräder och dessutom arbeta med likkistorna.
Studera byggnaden när Ni har tillfälle så kan Ni se lämningarna efter det hela.
En intressant historia eller hur.
Så kommer frågan?
Varför startar vi inte tillverkning av Likkistor igen?
Vad jag har förstått en branch där man i vart fall knappast behöver bekymra sig över konjekturen.
Hellström -Söderberg, eller Lars Granberg (bygger bastuhus hos Fred Öhlund vid tidigare Arvid Granbergs), Ni som har kunnande, eller eventuellt andra, som redan tillverkar hus för levande, Tänk på de döda. Nog skulle väl Er erfarenhet kunna bädda för ändamålsenliga kistor för skön och värdig hädanfärd. Bredda sortimentet.
Dessutom jobb åt levande jävrebor så länge.
En ide att fundera på.
Hälsar
Idetage

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar