Om mig

Mitt foto
Jävrebyn, Norrbotten, Sweden

tisdag 16 september 2008

APPLÅD TILL GRÅNADE GENTLEMÄN!
















Bilden från resning av Runstenen och en interiörbild sedan golvet kommit in.
När många hjälps åt blir världen bättre.
Så lyder inskriptionen på runstenen.

Jag är faktiskt inponerad över några gubbar som ställt upp och jobbat med att få golv i den gamla fyrvaktarstugan.

Under ledning av Harry Lindberg startade vi på måndag morron med att lägga in golv i stugan. Jag hade före detta gjort erfoderliga besök hos Hällström för att utröna om där fanns material för projektet. På morronen fans materialet ditkört av Arne Skoog med hjälplastare Harry. Det var sten och golvplankor av sex tums modell. det var entumms och det var asfa bord för att lägga som underlag för trossbotten. Dessutom gullfiber(Usch) att lägga under golv.


Bernt Flodström, Anders Gustavsson, Lindberg, Arne och jag jobbade som galärslavar fram till kl 16:07 för att få dit golvåsar, lägga in asfaborden och isolera.


Berlinare modell 10 tums tio, lades under golvåsarna som därmed fick ett bra underlag.


Under muntra tillrop och diverse kloka och mindre kloka förslag, kaffe i Borgmästeriet kunde vi vid dagen slut se, att det hela var klart för golvläggning nästkommande dag.


Bernt ångade iväg hem och förberedde leverans av kanske det vackraste golvbräder som lagts i Jävre. Tio ellva, tolv tums bräder med spont som de specialhyvlat skulle läggas in.


På morronen tisdag den 16 september satte Bernt och kompani igång med golvläggningen.


Till hjälp hade nu tillkommít Karl gunnar Berggren och Herr konstnären Söderlund. Dessutom gårdagens Anders Gustavsson och Arne Skoog.


Undertecknad var upptagen av styrelsemöte i Skoogs företagen och Harry lindberg medverkade endast sporadiskt enär han också hade annat för sig.


Femton minuter över 16 00 på tisdagen var golvet inlagt.


Kolosalt vackert. Det skall nu slipas lite lätt och förnissas. Därefter täckas med papper så att inte ytan sabbas, medan annat arbete utförs.


Det räknar vi med att få gjort under veckan. I morron skall det städas på området. Gissar att det är samma folk. Material för invändig boasering och annat får vi ta dit allt eftersom vi behöver detsamma. Gullfibern som skall upp på taket borde kanske tas dit medan fönstret på övre etaget är urtaget.


Vi har haft Dit Nosab och sugit bort sand och skit som låg på taket. Men isolering ska tillbaka i form av Gullfiber.
Ja detta är de grundläggande sakerna som utförts för att göra den gamla stugan användbar igen. Den kommer att bli en riktigt fin tillgång för oss alla Jävrebor för olika saker.
Stugan består av ett större rum och en farstuga och en infärkammare.
Nu skall installeras en kamin som snabbt kan värma stugan och där man kan sätta på en kaffepanna för mysiga stunder. El skall dras innan väggarna boaseras.

När stugan blir färdig kommer att behövas en del inredningsdetaljer som det är bra om vi får gratis av någon. Redan har vi fått löfte om att en vedkista från Jävrebodarnas Lars Nyström, från Alexanders tid. Likaså virke till diverse byggnationer fortsättningsvis(råplan)samme man.

Listan på de som frivilligt anmält sig från Hamnföreningens sida har kommit till rätta varför dessa listade män så smånigom kommer att bli kallade till hjälp för olika arbetsuppgifter.

Jag vill än en gång berömma dessa grånade gentlemän som välvilligt ställt upp och jobbat för hamnstugan. Dom är verkligen duktiga. Här får jag också vara med de duktiga.


En riktig applåd!!


Tage Skoog

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar