Om mig

Mitt foto
Jävrebyn, Norrbotten, Sweden

lördag 25 oktober 2008

Russinvägen.



EL BORGE och Russinvägen.


I dag har jag varit ut och kört motorcykel. Tillsammans med en dansk vän Michael Irgens har vi åkt upp till bergen öster om Malaga för att se de trakterna som är russinets och Malagavinets hem. Här har allt sedan i vart fall 1000 år före kristus tillverkats russin och vin.


I de branta sluttnngarna, (så branta att man inte förstår hur det går att sköta och skörda det hela)står vinstockarna och riktar sitt bladverk likt en buske. Vinstockarna är av en speciell sort som ger relativt små men söta druvor. De finaste druvorna går till russinproduktion. De mogna druvorna skördas i början av september och läggs på tork i en ”paseros”.
Efter några veckor har de skrumpnat ihop och läggs i vackra trälådor. Av resterande druvor görs Malagavin.
Redan under 1700 och 1800 talet exporterades 10 tals miljoner kg russin till världens alla hörn.
3e söndagen i september firas russindagen i El Borge. Då delas det ut russinpaket till alla besökare och dricks mängder med Malagavin. Vi körde genom många russinbyar ex vis Cutar - Almachar - Moclinejo - Benamargosa.
Russinhuvudstaden är dock El Borge. Byarna ligger omgivna av vinodlingar på alla sidor. Rasande vackra och pitoreska byar som inte alls är några turistmål. Att gå in på en bar i El Borge och äta, är som att förflytta sig några decennier bakåt i tiden. Vi tyckte det var synnerligen intressant.


Tage

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar