Om mig

Mitt foto
Jävrebyn, Norrbotten, Sweden

onsdag 15 oktober 2008

På Pilgrimsfärd.














På pilgrimsfärd mot Santiago de Compostilla!
Liksom hundratusentals andra syndare, har även jag och Margit gått en vecka i den vackra men bergiga och backiga vägen (El Camino de Santiago). Vi gick från orten Villa Franca Del Berzo.
Detta efter att först flugit från Malaga upp till Santiago. Där tog vi bil mot det första delmålet, de röda bergen som ligger en bit från vägen eller stigen El Camino De Santiago. Orten heter Medulas. där stigen runt i bergen både började och slutade. En fantastisk natur. Det är inte berg utan en röd sand som hålls ihop med små senar som armering. Mycket konstigt att det inte regnar bort. Men det är ju lika gammalt som vår jord så det har det uppenbarligen inte gjort.
Efter att ha återställt bilen på den platsen vi skulle börja, startade slitet på stigen mot målet. I böljande landskap bland stockar och stenar, vackra hus och framför allt gamla och pitoreska. Alla byggda av sten. På lagom avstånd efter stigen eller vägen kunde man få vatten från naturliga brunnar eller vatten kranar. Man kunde stanna i någon av byarna på vägen för att ligga över i Herrbergen eller ta in på mycket enkla Hostall.

Mat fanns också på dessa ställen. En meny av tre rätter, oftast en soppa fisk eller kötträtt och sedan någon sorts efterrätt inklusive vatten eller vin och kaffe gick lös på 9 till 10 €. Övernattningen på 30 till 40€ per dubbelrum.

Vi gick ungefär två mil om dagen. Det tog i denna terräng ca fem och en halv, till sex timmar.

Ryggsäck med ett par ombyten av kläder. Lite extra av det man ansåg man vill ha med. Man skulle ju själv bära det. Ca 8a till 10 kilo vägde säckarna. Härliga dar! Fantastiska vyer. Många olika syndare träffade vi. Det var riktigt trivsamma sydare. Svårt att tänka sig att de voro där för botgöring. Här har aposteln Jakob sitt stoft eligt legenden. Man hittade ett lik som någon absolut fick för sig var Aposteln Jakob. Efter att den lokala styresmannen också tyckt detsamma, gjorde kungen det också. Med lämpliga gåvor eller påtryckningsmedel till påven så kunde han också gå med på detta. Att Jakob finns begraven även på andra platser bekymrar ingen det minsta. Allt detta givetvis för många år sedan. Eller närmare bestämt så avrättades Jakob 44 år efter jesus. Jakob var son till Sebedaios och bror till evangelisten Johannes och var den förste av Jesu lärjungar att lida martyrdöden. Herodes Agrippa var den som lät bilan falla över Jakob.Om detta kan läsas mycket måleriskt beskrivet i Apostlagärningarna. Jakob är sedan länge det Spanska skydshelgon man har som symbol som står för det goda. I alla byar som passerades stannade vi upp och stämplade våra pass, så att vi skulle kunna få slutintyget på att våra synder voro sonade. Ingen fick intyget som inte gått de sista tio milen. Så här såg våra pass ut efter vederbörlig stämplar. Efter att ha kommit in till Santago fick man sedan ställa sig i kö för att komma in till kontrolanterna De gick mycket noggrant igenom handlingarna för att se att man inte hade fuskat. Men det kan man inte göra, när man är ute i ärendet att få tillgift för sina misstag. För oss, Jag och Margit var detta ett trevligt äventyr som knappast någonsin blivit av om vi inte haft goda vänner i form av Inger Holmgren och Ralf Viksten som vi fick gå tillsammans med. Det tackar vi för. Sist är det en tur jag önskar att alla hade möjlighet att få göra. Med eller utan anledning av botgöring.
En mycket trevlig Pilgrimsvandring.


Tage



För attFå en bättre bild och berättelse över Pilgrimsvandringen, så klicka på denna bifogade länk. http://picasaweb.google.se/home
Sen klickar Du på rutan med pilgrimsvandring. Ställ in tiden till åtmindtone 7-8 sekunder för varje bild hinner Du både läsa och se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar