Om mig

Mitt foto
Jävrebyn, Norrbotten, Sweden

söndag 9 januari 2011

Gud har problem! (eller är det Kyrkan!)

Fuengirola den 9e jan 2011

 Min syn på Kyrkoproblematiken.
Denna fortsättning har tillkommit på grund av att jag, liksom många med mig inser att det i dag finns en fara för att något som vi tycker allvarligt, kan komma att ske med kyrkan.
Det har inte tillkommit för att jag är bättre skickad att förstå kyrkans problem än andra. Egentligen borde jag inte bry mig. Men det vore mot min natur. Ta raderna jag skriver på rätt sätt. Inte som klander, även om det visst kan ses som sådant. Det får inte alls ses som personligt klander. I så fall till Hela svenska kyrkans prästerskap eller styrelse. Ta det som en möjlighet till förändring, kanske till det bättre. Givetvis inte efter mitt recept utan på Ert eget vis. Men någon idé kan väl annars kunna komma från brevet.
Svenska kyrkan Fuengirola, har i dag problem med om den skall finnas eller inte.
Många Svenskar har i dag den tron at är man bara med i Svenska kyrkan i Sverige, så ska man inte behöva något särskilt medlemskap för att man befinner sig i Spanien.
Inget kan vara mer fel än detta.
I tider när Svenska kyrkan genomgår en stor kris i den meningen att Svenskarna mer och mer överger Svenskarna kyrkan, så ser givetvis kyrkan över sin verksamhet.
Kyrkan i Fuengirola som härbärgeras under skut, är förmodligen en av de dyraste utlandskyrkorna, beroende på att det finns fast anställd personal där.
Det är då naturligt att vid ifrågasättande av var man ska finnas och var man ska verka, så är det ju klart att man gärna väljer, att lägga ner där det lokala engagemanget sviktar, (Man inte betalar medlemsavgiften till kyrkan). Det känns rättast att dra in verksamheten på sådan plats.
Vad som har svårt att komma fram i sammanhanget är, hur många av de som bor här i och omkring Fuengirola som verkligen använder kyrkolokalen.
Kyrkan tillfredställer ett stort spektrum av intressen. Det är dessutom så, att Fuengirola har haft turen att under åren, fått hit unga familjer som bara genom sitt familjeliv lockat många besökare.
Med sitt ungdomliga sätt har många attraherats av kyrkans sätt att vara. Man kanske inte är samma stela kyrka som man ofta möter i Sverige.
Ett problem för kyrkan här nere är att försöka få Svenskarna att förstå, att man bör för att få behålla kyrka här, betala medlemskap i kyrkan. Man tycker kanske, att om man betalar sin kyrkoskatt hemma i Sverige ska det väl täcka de 20 € medlemsavgiften är här nere kostar.
Men så är det inte.
Kyrkan räknar medlemmar. Den som inte betalat medlemsavgift är inte lokal-medlem. Det kan möjligen liknas vid, att Du ser en människa som håller på att svälta ihjäl, och tänker att jag har skickat pengar till röda korset som ska hjälpa honom, så jag ger honom inget. Det borde vara rätt. Men han dör av svält. Det behövs ett lokalt engagemang.
 Vad är då försvaret?
Läggs kyrkan ner är det ett av dessa tänkbara skäl. Förmodligen i rangordning.

·         För lite medlemmar.
·         Inte så bra marknadsföring.
·         Svalt intresse av kyrkliga frågor.
·         Kyrkan inte tillräckligt nära människorna.
·         Kyrkans ekonomi.
Samtliga frågorna hänger ihop med varandra.
Har man en bra prästfamilj som representerar kyrkan på plats underlättar det. Är man fast i att sköta kyrkan på samma sätt som i Sverige, är det en försvårande sak. Man kanske inte inser, att det är eljest att verka utomlands. Har man trevlig prästfamilj som fattat detta, men oförstående medlemmar, eller svenskar, hjälper inte detta. Man måste ha en bra Pr verksamhet för att få gehör för sitt budskap. Det är verkligen A och O.
Verksamheten bör ses över. Har man rätt verksamhet? Bedriver man någon Pr verksamhet värt namnet?
Får folket vad folket vill när de är i kontakt med kyrkan? Det är svårt att veta? De något äldre kanske tycker det. De något yngre är nog mera tveksamma till detta.
Tillsammans är det är nog en aning tveksamt.
Hade kyrkan exvis gått i spetsen för att få igång en livaktig golfklubb hade kyrkan varit fullproppad med medlemmar. Eftersom svenskar som flyttat till Spanien är mer intresserade av golf, än att sjunga i kör eller studera gamla kristna skrifter, så har den som ser till, att människorna får det efterfrågar, (att ha det intressant och trevligt tillsammans), en större lycka med budskapet.
Frågan är dessutom vilket är Gudarna mest behagligt. Jag har svårt att tro att det är golfspelet de väljer bort.
Vad jag försöker säga är att man måste följa med tiden och omsätta gamla lärosatser till ny verklighet. Börja med golflektioner på terrassen!
Pr verksamheten är ju som den alltid varit. Men att den är, som den alltid varit, är inget riktigt bra förslag. Välden ändrar sig. Utan bra och progressiv marknadsföring, så kommer nutidens människor inte i kontakt med kyrkan. Det är vigsel och dödsfall som kännetecknar den tid när man tänker på kyrkan.
Ska det vara så?
Det är ju inte så att människorna älskar att få reda på hur någon tolkar hur kvinnorna hade det vid Sikars brunn. Man är mera intresserad över att höra hur människor i olika världsdelar har det. Berättelser framförda med modern teknologi så att det engagerar folk. Hur de själva kan förbättra sina liv. Vad som kan vara viktigt för dem.
Hur gudarna har det vet ingen och ingen, kan därför ha en allt för nära berättelse om detta. Eftersom det dessutom finns en uppsjö av sådana (Gudar) över jordklotet, så gagnar spådomar om dessa inte mycket till. Menar därför inte, att man inte ska ha sina drömmar, om något man inte vet något om.  
Vad jag menar är, att man måste marknadsföra sin tro eller kyrkans sätt att leva. Gärna med att leva närmare det verkliga livet för människorna och med att tala om att i kyrkan har vi det trevligt. Det förutsätter dock att det stämmer med verkligheten.
För detta måste man ta modern teknologi i bruk. Data är det absolut bästa mediet i denna sak. Man måste sätta sig ner och fråga hur vi ska göra det bekant allt vad Ni som medlemmar vill att kyrkan ska göra. Komma ut med informationen om hur man gör det. Kunna direkt kommunicera med såväl gamla medlemmar som nya.
Hur ofta skriver prästen ut till medlemmarna? Skickar ut mail till medlemmar och andra?
De borde få åtminstone ett brev i veckan med information om verksamheten.
Verkligheten är ju den, att kyrkan inte ens tar reda på vilka e-mail adresser medlemmarna har.
Varför gör man inte det?
Jag har inte fått något brev bet den kyrkliga verksamheten mig tillsänd.
 Att man annonserar i radio och i tidskrifter är inte tillräckligt bra. Men det är enkelt. Det verkar jobbigare att samla in mailadresser, hålla registret uppdaterat och skriva och skicka ut brev.
 Ja kanske det.
 Men det är effektivt. Att snabbt få gehör för verksamheten och att snabbt kunna öka kyrkans användande, av en nyfiken värld, borde prioriteras av kyrkan. Här handlar det dessutom om att kyrkan inte är motståndare till initiativ i denna riktning. Det handlar om att man från kyrkans ledning(läs prästen) bestämmer att det borde vi göra och sätter igång.
Tekniken måste tas till hjälp för att synliggöra och effektivisera kyrkan.
Datakurser i kyrksalen och bildvisningar och utsändningar över internet!
Att någon gång berätta en legend eller berättelse understödd av Bibeln om hur Moses irrade omkring med sitt egendomsfolk under många år, kan vara en bra berättelse tillsammans med  visuell teknisk support vid något tillfälle.
Att ha högtidlig vigselakt eller Begravning eller dop kan vara en annan viktig sak. Den kan man. Men det får ju inte var allt.
Om man skulle fråga folk om de vill komma till Himlen där de i evigheternas evigheter, spelar harpor och sjunger till herrens ära, skulle de allra flesta svara, nej bevara mig väl.
Kan väl knappast finnas någon som önskar sig detta.
Då måste man kanske gå ut i verkligheten och fråga sig hur människorna vill ha det. Just här i det verkliga livet. Just nu. Kanske också visualisera en annan himmel än den man tidigare talat om. Kanske berätta om vilka fina golfbanor där finns.
Jag tror att människorna under sitt liv uppskattar att kyrkan finns för några bassaker. Som tidigare sagts, dop, Vigsel, Död. Högtider på sitt sätt, samtliga saker.
Förutom det måste andra saker till.
Att se till att människorna har trevligt. Mår bra.
Upprätta nätverk människorna emellan.
Vara med och initiera mängder av i dag, inte kyrkliga aktiviteter, som folk vill ha, men som kyrkan inte erbjuder.
Att sitta på en vanlig gudstjänst i dag, är det inte många som gör. Undra på det! Vad intressant är det.? Bänkarna är tomma i kyrkorna på dessa evenemang. Ett antal äldre tanter eller någon farbror sitter på de längs bak belägna platserna. Många med slutna ögon. Dock något bättre här i Fuengirola.
 Sedan finns det andra möten med sångare , intressanta talare, eller fester som samlar många fler.
För Fuengirolas del tror jag att det på sikt är så, att Svenska kyrkan överväger att överge stället på så sätt att man inte vill ha fast personal där.
Det är för dyrt.
Det blir nog så, att man kommer att samarbeta med någon organisation för att bestrida de fasta kostnaderna för lokaler och drift.
Sådana organisationer kan vara andra kyrkor, helst då med ungefär samma gud, men kanske särpräglade i alla fall. Kanske ett annat lands kyrka.
Det jag tror skulle gagna den Svenska kyrkan mest vore att ha en samarbetspartner som ex vis AHN Fuengirola som kunde sköta det vertikala livet, medan kyrkan fick hålla i de lodrätta livet. På det sättet kunde man optimera verksamheten,.
Fråga mig inte för ögonblicket om hur?
Men det skulle nog gå att lösa.
Varför inte prata med varandra.
Alla i AHN, har nog varit i Kyrkan, Har kyrkan varit hos AHN?
 AHN har 850 medlemmar!! Tänk om dessa också kunde vara till en del intresserade av kyrkans verksamhet. Vilket mycket väl skulle kunna vara fallet.
Eller att man om något år fann, att Gud vill ha både fotbollspelare, golfspelare, bridgespelare, blomsterbindare, målare, språkkursande folk, män vid spisen, tennisspelare, motionerande, Resande människor, dataavdelning, bredbands surfande folk som ingår i AHN; s klubb, då gissar jag att Gud skulle bli glad!
Kanske man på sikt kunde vara samma förening.
Jag önskar att den som läser detta går upp och betalar medlemsavgiften till Svenska Kyrkan i Fuengirola. Det är absolut det enda sättet att under ytterligare en tid få behålla kyrkan intakt.
Så intakt det går, fram till den dag kyrkan anser det bekvämt att föra en dialog med välden utanför kyrktrappan.
Betala medlemsavgiften! Gör det!!
Därmed önskar jag Kyrkan Ett Gott Nytt År!
Tage Skoog.
OBS. Jag är inte religiös eller troende på det ena eller det andra sättet, förmodligen som en hel del andra Svenskar på kusten, men tycker att här spelar kyrkan en roll för oss Svenskar. Det räcker för mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar