Om mig

Mitt foto
Jävrebyn, Norrbotten, Sweden

tisdag 7 juli 2009

Jag köpte Petrinis.






Nya Pengar!
Naturligtvis gick det inte att fixa pengar till att klara Polar Olje affärerna.
Det hade nog kunnat gå om jag inte under mellanliggande tidsperiod hade gjort andra affärer.
Styrkt av att det hittills ordnat sig med pengar, så hände det saker som jag blev inblandat i.
En dag kommer Arne Carlsson (kommunens byggnadschef och dessutom kommunalrådets närmaste man), frågar om jag är intresserad av att köpa huset som vi har vårt kontor i.
Polar Olje hade flyttat in till Piteå och till det hus där Kommunens bussgarage var inrymt.
Kommunen hade nämligen bestämt sig för att bygga ett nytt garage nere vid hamnen, På detta svarade jag ja.
Efter en tid kom Arne tillbaka och ville formulera ett kontrakt som band mig vid löftet. Priset var redan klart. Det hade vi kommit överens om under mellanliggande tid. Jag skulle ta över byggnaden den första januari. Vi var då i oktober. Jag hade en tid på mig att försöka låna pengar av någon förstående bank.
Hyresfastigheten som jag hade haft på storgatan var just nysåld, till åkaren Hellgren, och pengarna hade jag fått insatt på mitt konto om än det sista satt hårt inne.
Men mellanskillnaden mellan det jag köpt den fastigheten och det jag sålde den för, var inte så märkligt stor. Det kanske skulle räcka till en del i egen insats i det nya huset. Men det ordnar sig väl, tänkte jag.
En dag när jag träffar Torsten Berglund VD för Petrini Olje AB, frågar han mig om jag fortfarande hade något intresse av att köpa Petrinis. Det hade jag skojat om tidigare med honom På fullaste allvar hade jag aldrig trott att det var en möjlighet.
Men tiderna ändras.
PETRINIS EN ENORM DEPÅ.
Saker hade förändrats. Petrinis dotter hade hittat en karl i södra Sverige som hett e Mats Arnhög.
Han hade kommit sig samman med några investerare i den större klassen. På något möte hade man beslutat att för ett ögonblick slå sina påsar ihop för att få en ännu större påse. De andra var Anders Wall och Tedde Jansson och Fredrik Roos. Alla herrarna väl kända för tidigare affärer. Tedde Jansson hade hållit på med att köpa och sälja olja i större förpackningar. Fartygslaster. Medan Anders Wall redan var ett namn inom Bejers fären. Mats Arnhög kunde bidra med i första hand sin frus Petrini Olje som inom parantes var ett synnerligen välkonsoliderat företag.
De bildade nu ett bolag som fick namnet Tresor.
1981 gick Anders Wall in som ägare i Uddeholm via bolaget Tresor AB (andra delägare var Tedde Jeansson, Fredrik Roos och Mats Arnhög) och två år senare säljs innehavet till AGA. Under åren innan har Uddeholm och Billerud slaktats, dvs. i stort sett hela Värmland, fabriker lagts ner och sålts ut. Med stora kostnader för vanligt folk som följd. Uddeholm hade en stor kassa och det är för den som Wall börjar gå in i bolaget. Det är dessa pengar Anders Wall får loss via diverse affärer, inklusive försäljningen av Billerud till Stora och majoriteten i Tresor till AGA. Pengarna används sen för att köpa tillbaka kontrollen i Beijer. Från början var det tänkt att Uddeholmsbolaget skulle använda medlen för investeringar i Värmland, men Wall ville ha snabba pengar och makt över Beijer istället.
Att jag skriver Wall, betyder att jag tillmäter honom den största betydelsen i dessa affärer. Han var förslagen och hungrig på rikedom och makt.
När AGA nu hade varit med om denna sista av Walls transaktioner, (affär) så hade jag faktiskt börjat ana att Petrinis endast var en black om foten på AGA. De var ju inte något oljebolag och ville inte heller bli det.
Detta hade givetvis satt sina spår i Torsten Berglund. Kanske hade han fått order att sondera terrängen, för att bli av med bolaget, inte vet jag.
Hur som helst så fann jag uppslaget värt att undersöka.
Efter att jag haft en diskussion med Torsten på Petrinis om bland annat hans pensionering, så åkte jag ner till mitt kontor och sökte reda på AGA i katalogen och ringde upp Anders Rydin som var VD för bolaget.
Frågade honom om AGA verkligen skulle ha kvar bolaget i norra Sverige som ett litet sketet bolag bland AGA:s alla andra bolag.
Svaret var retoriskt. Han frågade om jag var intresserad av att köpa detsamma. När jag svarade ja, så bad han mig om ett pris. Jag svarade att det kunde jag inte prestera på direkten. När kan Du det då frågade han? Kan Du i morgon?
Ja, det skulle jag väl kunna.
Köp då en flygbiljett hit ner till i morgon och kom ner får vi prata om saken.
Så gjorde jag.
Under natten och på vägen ner funderade jag mycket på vad jag skulle kunna bjuda för bolaget. Känslan jag hade var ju att Anders Rydin var relativt angelägen att bli av med det hela.
En limousin hämtade mig på Arlanda och transporterade mig till deras huvudkontor.
Kl var strax före tolv när jag anlände. Fortfarande osäker om vilket pris jag skulle bjuda. Dessutom ville jag ha löst ett antal frågor om personal och vad som ingick i eventuellt köp. Få en uppfattning om belastningar på fastigheten.
Rydins sekreterare tog emot mig. Hon frågade om jag hade hunnit äta lunch? Nej, svarade jag. Då ska vi åka upp till översta våningen där vår matsal ligger. Rydin och en advokat som jag inte minns namnet på kommer att närvara på lunchen. Dessutom jag.
Vi åkte upp och satte oss i foajén en stund till dess att Rydin kom.
Han hade bokat ett kabinett där arbetslunch kunde intas.
Väl vid bordet så kommer första frågan om vad jag var villig att ge för bolaget.
Efter att ha svarat undvikande och fokuserat diskussionen på Torstens Pensionering och vad Bolaget innehöll så kom frågan igen. Jag gav ett bud.
Rydin nickade åt advokaten att skriva in summan vilket han gjorde. Räckte sedan över några handlingar till Rydin som skrev under. Handlingarna gick sedan över till mig och jag skrev under viss hjärtklappning under densamma.
Hade jag bjudit för mycket?
Det gick nästan för lätt.
Vart skulle jag ta pengarna ifrån var nästa fråga som dök upp i skallen?
Kl hade nu blivit ett och vi bröt lunch sammankomsten. Jag stoppade ner handlingarna i min portfölj under viss bävan.
Chauffören skjutsade tillbaka mig till Arlanda och jag kunde åka hem.
Ja nu hade jag ett antal problem. Inga pengar och hade aktieägartillskott att göra till Polar Olje AB.
Skrivit avtal om köp av fastigheten som kommunen hade som bussgarage.
Köpt Petrinis Olje AB.
Alla pengarna skulle ut inom två månader.
I detta läge insåg jag att jag måste komma från någon av affärerna.
Valet blev något enklare därför att Saab genom Ove Lundgren (Lundgrens Bilaffär) ville etablera sig i fastigheten så fort bussarna kom därifrån.
Eftersom jag redan skrivit avtal på huset skickade Arne Carlsson honom på mig för att fråga om dels hyra dels möjligen om det kunde vara till salu. Var det till salu ville han absolut köpa detsamma. Jag skrev då ett Köp av avtalet om köp efter att ha förvissat mig om att detta var en möjlighet som jag hade.
Eftersom jag inte hade haft huset de facto i min ägo utan endast ett avtal om köp, så behövde jag inte betala någon skatt på fet tänkta förvärvet. Däremot fick givetvis Lundgrens betala detta.
Ett problem mindre och en liten men naggande god intäkt.
De 9,9 procent av aktierna som jag ägde i Polar Olje AB, kändes just i detta ögonblick värdelösa.
Jag skulle behöva lägga in åttahundra tusen för att fortsättningsvis behålla min andel i bolaget.
I detta ögonblick kontaktade jag Mats Ringesten (sedermera chef för Pripps Bryggerier) han var vid denna tidpunkt Shells Dotterbolagschef och satt som styrelseordförande i samtliga av Shells dotterbolag, för att fråga honom om jag fick tillåtelse att köpa Petrinis. Lockbetet var två. Dels skulle jag överföra alla Petrinis kunder på Polar Olje AB, dels så skulle jag avstå från min andel i Polar.
Det enda kravet var att få köpa bolaget Petrinis och att Polar i mån av att man behövde cisternutrymme skulle hyra detta av mig.
Mats Ringesten godkände arrangemanget och därmed släppte jag ägandet i Polar Olje AB.
Jag skulle däremot jobba kvar i bolaget till dess att jag var 55 år.
Det var år 1986 som jag signerade kontraktet med Shell och detta var 1987 ett år senare. Jag var 47 år. Enligt kontraktet skulle jag vara kvar som VD till dess jag fyllde 53 år. Därefter skulle jag sitta kvar i bolaget i ytterligare två år som Ordförande i detsamma.
Någon kan ju tycka att jag gav bort bolaget allt för enkelt. Det som emellertid inte framkommit var att jag som chef för bolaget visste, att vi skulle komma att behöva hyra ett antal cisterner under tid som kommer. Jag räknade helt krasst med att jag skulle kunna tjäna säkra pengar på denna investering.
Problemet med pengar var emellertid inte löst för att kunna betala AGA för köpet.
Efter att ha kontaktat bankerna i Piteå för att få loss lån till köpet konstaterade jag att det inte var särskilt lätt.
På grund av de handlingar jag kunde visa om förhyrningar och annat så löste sig dock det hela med att SE Banken lånade mig pengarna. En affär som jag tror att såväl Arne Carlsson som Reinhold Öhman sittande i styrelsen på nämnda bank, hade ett finger med i.
Jag betalade Petrinis och hade nu skaffat mig en bas för fortsatt verksamhet.
Självklart hade jag gjort annorlunda i dag. Men jag hade då inga pengar och utan sådana är det svårt att göra allt för vidlyftiga affärer.
Polar Olje AB.
Att starta ett nytt oljebolag är ingen sinnekur för svaga hjärtan eller dålig nattsömn.
Dels hade jag kommit sams med Shell om att bolagets kontor skulle flyttas från dåvarande Haraholmen till centrala Piteå.
Ett skäl var att jag var less att sitta ute på en uthamn. Dels att jag trodde att en centralare placering skulle gynna närheten till kunderna.
Vi hade hittat och hyrt och inrett vårt kontor där Pite Turistbyrå hade huserat. Huset där Norrbottens Elektriska funnits sedan dess.
Min ambition var att ta hand om våra gamla kunder som tankat av oss som ARA.
Dessutom tillväxt i den mån det gick.
Jag hade begärt att vi skulle ha ett eget kapital om fem miljoner. Detta för att jag var övertygad om, att så fort denna affären blev känd, så skulle korparna börja att hacka på oss. Med korpar så menar jag de övriga oljebolagen. De såg nu sin chans att sprida dimridåer och rena falsarierna om oss.
Det ena med det tredje ryktet om vår död fick vi lyssna till.
Otaliga möten med vårt folk för att hitta administrativa system och upplägg för vår bokföring. Hitta sätt att ta betalt och att försöka hålla priserna på sådan nivå att det fanns någon marginal kvar.
Namnfrågan och hur skulle vår logga se ut?
Ett annat problem var att vi behövde ju ofantligt mycket mera pengar än det egna kapitalet för att lägga upp lager för vintern med. Dessutom för kundfodringar och annat.
Jag gick till vår bank och förklarade att jag behövde mellan 50 och sexti miljoner på hösten för att kunna dra runt rörelsen.
Det var ju skyhögt över vad en bankdirektör i Piteå kunde sitta och lova eller avslå. Han rekvirerade hjälp från regionchef i Sundsvall som kom upp och försökte luska ut om det var möjligt att dra ner beloppet till någonting anständigt. Eftersom jag visste att det kommer att behövas dessa pengar så kan jag inte gå med på att ha ett varulager som är så tajt att en riktig isvinter har jag ingen soppa till mina kunder när våren kommer.
Vi kan inte lova några sådana krediter som Du önskar var regionchefens svar.
Du får nog åka ner till vårt huvudkontor i Stockholm och lägga fram Din sak. Han flinade när han sa det. Säkerligen övertygad om att jag skulle få åka hem med oförrättat ärende.
Så gjorde jag. Jag åkte ner.
SE Bankens kreditchef lyssnade på mig. Tror att jag på något sätt lyckades komma under huden på honom. Han frågade varför inte Shell som ägde huvuddelen av aktierna kunde ställa upp och garanter krediterna eftersom de ägde så stor del.
Shell hade emellertid gjort klart för mig att det inte var ett alternativ. De ställde aldrig ut några sådana garantier.
Våra dotterbolag står på egna ben och de som inte gör det mister sin frihet. Vi lägger in dem i vår egen verksamhet i så fall. Det var jag ju rädd som döden att de skulle göra.
Åt lunch i SE Bankens direktionsmatsal där jag presenterades för bland annat Jakob Palmstjärna som var dåvarande Marknads Direktör i banken.
Han satt med vid bordet och lyssnade och sa sedan att han ville titta på konceptet och lyssna lite mera på saken. Han följde med ner och lyssnade.
Efter någon timme kunde jag gå därifrån med ett löfte på att de trodde på mig. Jag fick löfte om pengar. Dock under de premisserna att de ville ha månatlig dragning om hur mina planer för bolaget fortskred. Att de fick månatlig rapport över ekonomin och att de ifall de såg att det gick åt skogen omedelbart kunde säga upp krediterna.
Ett tomt löfte tyckte jag eftersom pengarna i så fall ligger som olja i mina lager. Bolaget pantförskrevs på rubbet av tillgångar inkluderande varulager.
Det gick.
Två gånger var Jakob Palmstjärna upp och satt på mitt kontor och avkrävde mig räkenskaper.
Han var otrolig rak i sina frågor och hade genomträngande ögon. Jag lärde mig uppskatta honom.
Inget kul den dagen som jag gav honom beskedet att vi hade förbrukat mer än hälften av vårt aktiekapital. Han såg dock i de möjligheter jag skisserade att vi var på god väg att etablera oss på marknaden.
Vi växte organiskt och anställde också mer folk. Säljare depåfolk och kontorsanställda.
Maskinparken förnyades vad gällde kontor. På bilsidan så hade vi ju våra distributörer som numera också var Distriktschefer. De köpte bilar allt eftersom det behövdes. Ibland även om det inte behövdes. Ett problem var ju att hålla nere kostnaden för bland annat frakter. Vi predikade i bolaget att man inte behövde allt möjligt krimskrams på bilarna för att distribuera olja. Allt lull lull kostade pengar som bolaget så småningom tvingades att betala.
Vi körde bitvis ut olja med Rolls Rojs.
Men vi lärde oss och vi blev starka.
Jag satt en dag tillsammans med dåvarande landshövding Curt Boström. Han kom att beklaga den utveckling som var rådande inom bensinhandeln. Man lägger ner bensinstationer på löpande band för att de inte är lönsamma. Tage, vi måste hitta ett sätt att göra något åt detta.
Jag funderade och ringde honom inom några dagar och bad att få en träff med honom. Det beviljades omgående och vi gick igenom det dystra läget.
Under mellanliggande tid hade jag tillsammans med mina medarbetare gått igenom vad vi skulle kunna göra. Vi hade tagit fram en modul som skulle passa för små volymer. En modul som skulle kunna vara lönsam från kanske bara ett par trehundra kubikmeter och uppåt. Men vi hade även en lösning för ännu mindre anläggningar ute i byar i Norr och Västerbotten. Konceptet förutsatte att det utgick bidrag från en del mystiska fonder som länsstyrelsen förfogade över. Dessutom skulle varje etablering av bränsle ske där det också antingen fanns eller kunde öppnas livsmedelsbutik eller annan rörelse.
Curt svarade mig. Detta är bra. Men för att Ni ska lyckas så måste jag nog göra Er till myndighet inom Länsstyrelsen. Du får en man som jobbar åt mig som kontaktman inom huset (Landstedt från Renholmen). Detta ifall Du behöver hjälp inifrån.
Det får inte förekomma att Ni som oljebolag får några bidrag. Samtliga sådana ska gå direkt till de som ingår avtal om att bygga enligt de uppgifter vi kommit sams om.
Sätt i gång.
Så vi gjorde.
Jag hade ju varit med om att starta bensinförsäljning inom Jet. Detta var något helt annat. Jet fordrade 3000 kubikmeters planerad omsättning. Vi var nere på en tiondel.
Men vi knatade på och hade så småningom byggt upp mellan 55 och sextio anläggningar i Norr och Västerbotten. Att Västerbotten kom med berodde på Curt Boström. Han var god vän med Landshövdingen i Västerbotten som gärna ville vara med om samma sak. Vi fick således klartecken för samma upplägg I Västerbotten.
Vad vi hade räknat med när vi gjorde detta upplägg var att landsbygdens folk skulle gilla oss. Där fick vi verkligen god hjälp i vår övriga försäljning. Vi kunde nu få både åkerier och villakunder och kommuner att handla hos oss. Givetvis inte vår hemkommun Piteå, de köpte av Ok som tar in sina produkter via Luleå Hamn, men de övriga.
Under denna tid som Polar växte och blev starka, så kom givetvis det ekonomiska resultatet att bli bra. Det bolag som jag gav bort min del i hade säkert varit värt en del när jag lämnade bolaget enligt ingånget avtal.
Under denna min tid hos Shell kände jag mig verkligen uppskattad av dem och fick dessutom en massa kompisar att vara tillsammans med i de övriga dotterbolagen.
Shell hade ett tiotal Dotterbolag som gjorde ungefär samma saker som vårt bolag.
Jag ska fortsätta sedan med det och hur jag arbetade inom Shell.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar