Om mig

Mitt foto
Jävrebyn, Norrbotten, Sweden

onsdag 27 augusti 2008

Tore Stenberg en enveten Karl.

Det är en lycka för Jävre att vi har en sådan man som Tore till att styra och ställa.
Han är bya ålderman men också ordförande i Hembyggdsföreningen.
Han lägger ner stor tid på att vi ska ha det bra i Jävre.
Av detta skäl har vi gett honom det honorära uppdraget som varande vår borgmästare.
Under det år vi blev Årets och länets by hade han ett stort arbete i att organisera och leda arbetet med detta.
Sedan kom detta år, när ambitionen var minst lika storartad som förra året.
En del avtal gjordes bet ex vis inköp av ett par timrade sjöbodar. Dessutom så hade PRO tiggt en av vägverket ägd liten timrad stuga vid Jullevallen som skulle rivas eller bortforslas.
Denna stuga har genom kustkyrkans försorg flyttats ner till hamnen.
Även de andra två sjöbodarna har satts på plats av kustkyrkans folk.
Inte gratis men ändå ett bra jobb. Tore har gjort upp om att donera ett bidrag till kustkyrkan för att man var bussig och ställde upp.
Någon annan organisation eller person har inte kommit till hans eller Jävres hjälp för att dra ett strå till stacken. På något undantag när. Ett par trevliga damer tog på sig att plantera och sköta blommor på bron över Jävreån, och några från PRO, har hjälpt till med formningen av fundamentet till spisen i den ditflyttade fyrmästarbostaden. Någon har hjälpt till med målning och glas till samma hus. Men annars har ingen vare sig velat eller hört av sig för att hjälpa till.
Det visar möjligen någon sak.
Dels att Kustkyrkans folk med Harry Lindberg i spetsen, är verkligen duktiga i att ställa upp för sin kyrka. Dels att de på detta sätt också ställde upp för byn. Å att de får en gåva för sitt arbete är ju väldigt mycket bättre än, att någon byggare tar pengarna från oss. Nu stannar det med att gåvan fortfarande är kvar i Jävre.
Att vi övriga i byn är dåliga på att ställa upp. Ja rent av usla.
Ingen kan komma och säga att vi inte har tid att göra en liten insats. Det har vi. Men vi tycker väl inte det angår oss, annat än när vi får beröm över hur fint vi ordnat det nere vid hamnen. Då är vi alla med och tar åt oss.
Vi är många pensionärer i byn. Någon liten stund kunde väl läggas på allas trevnad i byn. Men även andra borde kunna lägga någon eller några timmar på vårt gemensamma bästa.
I år hade vi ingen Jävredag.
Vet Ni varför?
Jo, ingen ville ställa upp och göra någonting.
Hembyggdsföreningen ordnade möte med företrädare för byns föreningar. De ordnade två andra möten med ett antal människor som inbjöds. Ett av mötena var så dålig uppslutning så att de två, förutom ordföranden som kom till mötet gick hem igen.
Trots denna brist på intresse från Jävrebornas sida har Tore envetet fortsatt att jobba på med olika saker för byn.
Hur många timmar som han suttit på gräsklipparen obetald, eller gått fram med röjsågen för att hålla nere förbuskning, obetald, är svårt att gissa sig till. Men en sak ser vi, att det blir snyggt när han gör detta. Tycker Ni inte att det är dags att hjälpa honom?
Att sitta och köra en gräsklippare kan de flesta.
Man skulle ju egentligen kunna tycka att hamnföreningen kunde hålla snyggt de närmaste två metrarna omkring vattnet i hamnen. Med en lie eller annat verktyg hålla nere växtligheten när man ändå sitter och vaktar hamnen. Vem tror Ni har gjort det i brist på intresse från Hamnföreningen?
Tore Stenberg heter han.
Hjälp honom ett annat år innom Hamnföreningen.
Höll på att glömma av, att i våras hade samma damer som skötte blommorna över Jävreån ordnat kanalsimmet. Tiggt ihop ett prisbord och höll i hela arrangemanget. Heder åt dessa dessa.
Dessutom har Stenhuggare Hedlund leverrerat Runstenen Veronica har tittat på den yttre miljön och Catrin ordnat med inspelning av Jävrevisan.
Men!
Alla vi andra måste skärpa oss till ett annat år!

4 kommentarer:

  1. Jag håller fullständigt med om att Tore S gör ett enastående jobb för vår by! Däremot tycker jag att du är lite orättvis när du säger "Någon annan organisation eller person har inte kommit till hans eller Jävres hjälp för att dra ett strå till stacken". Gällande "Fyrvaktarstugan" kallade Byamännen Jävres olika föreningar till en träff i början av sommaren. Där ville man att alla föreningar skulle ta fram en lista, där man angav namn på friviliga arbetare. Som representant för Hamnföreningen ägnade jag några kvällar åt att ringa upp några människor i föreningen. På bara några dagar hade jag fått ihop 15 man som var villiga att ställa upp. En namnlista med telefonnummer till respektive arbetare skickades sedan till de som hade fått ansvaret som arbetsledare i detta projekt. Om nu ingen har ringt dessa under sommaren, är väl detta inget som de dessa frivilliga ska anklagas för? Under träffen var det sagt att man skulle bli uppringd innan de dagar man skulle jobbba, så att inte alla skulle komma dit samtidigt.
    Mvh
    Anders S

    SvaraRadera
  2. Jag har faktiskt berömt Kustkyrkan för deras saätt att ställa upp.
    Ditt jobb med att få ihop folk var ju väldigt bra gjort.
    Men vart hamnade listorna?
    Jag har då inte sett någon intresserad som velat hugga i med något.
    Kanske kommer det nu.
    Fast egentligen handlade inlägget om något annat. Att det inte fanns särskilt stort intresse för att över huvud taget jobba för byn.
    Hade intresse funnits hade säkert någon av dessa femton eller andra hört av sig.
    Jag anklagar ingen. Jag tycker att ingen av oss varit duktig i år.
    Håller Du inte med mig om det.
    Tage S

    SvaraRadera
  3. Det jag reagerar på är att det är mest äldre folk, 50+ och uppåt som alltid ställer upp när det gäller nåt här i byn.Med några få undantag. Oftast samma människor som återkommer. Var finns alla yngre förmågor när hjälpen behövs med kanske en spade eller hammare i hand. Var är alla dessa yngre boende i byn som INTE är med i kustkyrkan t.ex.? Dom som ska ta över och som borde var intresserade av att Jävre lever vidare.Dom är många, men tyvärr sällan sedda, på möten och aktiviteter i byn.
    När kustkyrkan har något arrangemang så ser man en massa av dess yngre förmågor som ställer upp och är med. Det engagemanget och den viljan saknas tyvärr hos många andra. Utom när det gäller nåt negativt.Något att klaga på. Så är det. Tyvärr!
    Roland H

    SvaraRadera
  4. Hej igen,
    Jag kan maila lista på frivilliga från hamnföreningen samt namn dit den är skickad. Poängen med mitt inlägg var inte att slå mig för bröstet för att ha fått 15 namn, utan för att visa att det tyvärr är så att det sällan är någon som spontant kommer fram och ber att få hjälpa till. Man måste oftast fråga för att få fram "frivilliga" Hör t.ex med Arne om hur många som anmäler sig frivilligt till att vakta på PDOL. Självklart skulle det vara mycket enklare och roligare om folk anmälde sig spontant, men det verkar inte fungera så i praktiken.
    Jag håller med om att engagemanget för att hjälpa till inte har varit lika högt i år som tidigare. Vad man kan göra åt detta vet jag inte, kanske information samt listor på frivilliga uppsatt på Ica, en plan samt skiss på hur det är tänkt att bli i slutändan skulle öka engagemanget hos folk. Kanske att byborna inte har sett det som sker i hamnen som "deras" projekt? Jag har inga svar, utan försöker bara väcka lite tankar.
    Mvh
    Anders S

    SvaraRadera